Dió, a gyógyító csonthéjas
Várszegi Viktória
2012. január 27.

Mi mindent tud a dió?

Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne – hogy csak néhányat említsünk számos gyógyhatású összetevői közül.

- Milyen ásványi anyagok találhatóak a dióban?
Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben.

- …és milyen vitaminok?
A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is.

- Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas csökkenti a koleszterinszintet (ezért egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után például kifejezetten ajánlott a diódesszert), emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

- A magas energiatartalom sem mindig hátrány…
Beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően valóságos energiabomba, amely természetes úton segíti a gyógyulást.

- Öröm az ürömben
A dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.

- Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében.

- Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat.

- Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.

Tippünk:

  • Lehetőleg a friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót is frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).

Tudtad?

  • A diót gyógynövényként is számon tartják, hiszen levelével és olajával több betegség kezelésében is eredményes "gyógyszernek" bizonyult.