A michigani állami egyetem kutatócsoportja azt tapasztalta, hogy noha az alacsony kalóriájú étrenden levő egerek ugyanannyi vitamint és ásványi anyagot kaptak, mint normál módon táplálkozó társaik, a szervezetük nem volt képes a fertőzések leküzdéséhez elegendő "gyilkos sejt" termelésére.
A szokásos módon táplálkozó egerek kalória-bevitelének 40 százalékát fogyasztó egerek nemcsak hogy könnyebben pusztultak el a vírusfertőzés következtében, de lassabban gyógyultak, többet fogytak, és egyéb tüneteket is produkáltak.
– Kutatásaink azt bizonyítják, hogy aki gondoskodik a megfelelő napi kalóriabevitelről, gyorsabban épül fel a betegségből és enyhébbek a szövődményei, mint annak, aki csökkentett kalóriát vesz magához – mondta a kutatás vezetője, Elizabeth Gardner professzor, hozzátette, hogy még azok is halasszák el a fogyókúrát, akik beoltatták magukat influenza ellen.
Nem azt állítják tehát, hogy a kalóriaszegény táplálkozás az év minden szakában káros, csak azt, hogy az évnek abban a 8 hónapjában kövessük a diétát, amikor az influenza kevésbé támad.